четвер, 29 березня 2018 р.

«Слово до слова – весела розмова»



     1 квітня… Цей день не внесено ні в які календарі знаменних дат і всенародних свят, але його цілком можна віднести до міжнародних, оскільки він з однаковим успіхом відзначається і в Німеччині, і в Англії, і у Франції, і в Скандинавії, і, навіть, на Сході. В одних країнах 1 квітня називають Днем сміху, в інших – Днем дурня. В Україні теж полюбляють це неофіційне свято, проводячи різні гуморини.
      Напередодні бібліотекарі Широківської публічної бібліотеки запросили учнів філії МЦППВ на сміх-тайм «Слово до слова – весела розмова», на який також завітав член Регіональної спілки письменників Придніпров`я, Міжнародної спілки письменників України, Міжнародного співтовариства письменницьких спілок, лауреат багатьох літературних премій – Микола Олексієнко. Микола Васильович пише не тільки ліричні вірші, а й дотепні гуморески на різні теми сьогодення, які він і зачитав під час зустрічі. Присутні з задоволенням слухали виступ гостя, сміялися над його дотепними жартами, а наприкінці заходу переглянули також матеріали виставки одного жанру «Сміятись, сміятись… і ще раз сміятись».  
      Вчені стверджують, що в середньому хвилина сміху подовжує життя на п'ять хвилин, інші ж говорять про те, що всього 17 хвилин сміху щодня – і ви будете жити на рік довше. І це так,  адже «сміх» – це один із найсильніших захисників нашого організму від різних негараздів та недугів.  



     

пʼятниця, 23 березня 2018 р.

«Поети пишуть жінку пензлем слова»



Жінка – це загадка, яку постійно намагаються розгадати поети, художники, скульптори та інші митці. Але все марно, бо жінка – це вічна таємниця. Та найбільш близько до розгадки підійшли саме поети. Адже лише вони здатні так ніжно і чарівливо звеличувати жінку через поетичне слово, так славно оспівувати високе почуття любові та кохання.
Тож не дивно, що на чергове засідання клубу «Берегиня» – рандеву душевної розмови «Поети пишуть жінку пензлем слова» – на зустріч з прекрасним жіноцтвом завітав наш земляк, поет, член краєзнавчого клубу «За покликом душі» Олександр Пономаренко. Олександр Олексійович пише чудові вірші різної тематики, а сьогодні для свого спілкування з «берегиньками» він підготував твори інтимної лірики.
За чашкою запашного чаю присутні на заході спілкувалися з запрошеним гостем і з захватом слухали його вірші. Ведучі засідання підготували також для гостей цікаві факти з життя-буття жінок, жартівливу легенду про їх походження та декілька відео для перегляду.
Цікаво та змістовно провели свій вільний час наші «берегиньки» під час сьогоднішнього засідання.  




понеділок, 19 березня 2018 р.

«Кіно вихідного дня»



В рамках акції «Кіно вихідного дня» в Інтернет-центрі Широківської публічної бібліотеки демонструвався історичний художній фільм «Спартак». Дія фільму розгортається в далекому 72 році до Різдва Христового. Величезна і могутня Римська Імперія править практично всім античним світом, тримаючи своїх підданих в постійному страху, не даючи навіть найменшої надії на свободу і незалежність. Кожна нова захоплена країна стає для римлян черговим джерелом рабів, серед яких опиняється і головний герой фільму – Спартак.
Ще, будучи зовсім дитиною, він потрапляє в рабство, і протягом довгих років піддається катуванням і приниженням. Однак це не зломило Спартака, а тільки зробило його сильнішим, загартувавши характер немов сталь. Ніхто навіть уявити собі не міг, що простий раб стане справжнім вождем, який дасть надію на свободу всіх пригноблених, і кине виклик всій Римській Імперії.
Багато письменників та драматургів зверталися до цього історичного героя, присвячуючи йому драми, трагедії та романи Але найвідомішим романом є твір Р.Джованьйолі, презентація якого і відбулася після перегляду фільму.


.

Діамант величиною в слово



Поезія… Таке коротке і змістовне слово! Вона і втішить, і пригорне, і приголубить. Поетичне слово здатне проникати в таємниці людської душі, закликати людину мислити образами, допомагає спілкуванню, розширює кругозір.
До Всесвітнього дня поезії бібліотекарі Широківської публічної бібліотеки для відвідувачів підготували виставку-натхнення «ПОЕЗІЯ… Діамант величиною в слово». На виставці можна віднайти вірші, як класиків української поезії, так і поетів-сучасників.
Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитися з матеріалами виставки і, взявши томик відомого або маловідомого автора, поринути у такий чарівний та загадковий світ – СВІТ ПОЕЗІЇ.



вівторок, 6 березня 2018 р.

Шевченківські дні



Коли хочуть сказати щось про народ, то оповідають про його землю, гори, ріки, ліси… А ще…  згадують, яких великих людей дала ця земля світові. Українці – це народ Шевченка. У ньому – вся наша історія, все буття і всі наші мрії.  До 204-ї річниці від дня народження славного сина українського народу Т.Г.Шевченка, бібліотекарі Широківської публічної бібліотеки спільно з бібліотекарем МЦППВ підготували музично-поетичну композицію «Співане слово Тараса».
         Для більшості українців, особливо для молоді,  знайомство з творчістю Тараса Шевченка починається зі школи. Та часто через заштамповані фрази про Кобзаря, там воно й закінчується. Однак, впродовж останніх років все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. У багатьох фраза «Шевченко та рок-музика» викликає щире здивування: як можна уявити у рок-стилі класика української поезії? Відповімо словами продюсера  рок-гурту «Оркестр Янки Козир» Олександра Литовки: «…твори Шевченка мають колосальний потенціал, аби бути інтерпретованими саме в рок-музиці...». То ж сьогодні бібліотекарі по-новому, або ж взагалі вперше по-справжньому, відкрили для учнів філії МЦППВ  Шевченка актуального та модного.
Бібліотекарі познайомили молодь не тільки з поетичним спадком Кобзаря, а й з піснями написаними на слова Шевченка. Сьогодні вірші Шевченка перелилися широким потоком у музичні твори й охоплюють майже всі музичні жанри. На заході звучали пісні на найвідоміші вірші Тараса Григоровича у виконанні групи «Скябін»,  гуртів «Бандурбенд», «Сад», «Кому вниз» та інших рок-груп. Завдяки надзвичайній мелодійності  та ритмічній віртуозності поезій – Шевченко здобув славу одного з наймузичніших поетів світу.
Виняткове місце у мистецтві, яке назавжди закріплене за творчою спадщиноюТараса Григоровича Шевченка, сьогодні важко переоцінити. Його твори досі не втратили актуальність, а деякі елементи з їхньої сюжетної лінії ми можемо спостерігати і в сучасній Україні.