вівторок, 6 березня 2018 р.

Шевченківські дні



Коли хочуть сказати щось про народ, то оповідають про його землю, гори, ріки, ліси… А ще…  згадують, яких великих людей дала ця земля світові. Українці – це народ Шевченка. У ньому – вся наша історія, все буття і всі наші мрії.  До 204-ї річниці від дня народження славного сина українського народу Т.Г.Шевченка, бібліотекарі Широківської публічної бібліотеки спільно з бібліотекарем МЦППВ підготували музично-поетичну композицію «Співане слово Тараса».
         Для більшості українців, особливо для молоді,  знайомство з творчістю Тараса Шевченка починається зі школи. Та часто через заштамповані фрази про Кобзаря, там воно й закінчується. Однак, впродовж останніх років все частіше можна почути Шевченкові вірші, виконані під гучну рок-музику чи танцювальні мотиви. У багатьох фраза «Шевченко та рок-музика» викликає щире здивування: як можна уявити у рок-стилі класика української поезії? Відповімо словами продюсера  рок-гурту «Оркестр Янки Козир» Олександра Литовки: «…твори Шевченка мають колосальний потенціал, аби бути інтерпретованими саме в рок-музиці...». То ж сьогодні бібліотекарі по-новому, або ж взагалі вперше по-справжньому, відкрили для учнів філії МЦППВ  Шевченка актуального та модного.
Бібліотекарі познайомили молодь не тільки з поетичним спадком Кобзаря, а й з піснями написаними на слова Шевченка. Сьогодні вірші Шевченка перелилися широким потоком у музичні твори й охоплюють майже всі музичні жанри. На заході звучали пісні на найвідоміші вірші Тараса Григоровича у виконанні групи «Скябін»,  гуртів «Бандурбенд», «Сад», «Кому вниз» та інших рок-груп. Завдяки надзвичайній мелодійності  та ритмічній віртуозності поезій – Шевченко здобув славу одного з наймузичніших поетів світу.
Виняткове місце у мистецтві, яке назавжди закріплене за творчою спадщиноюТараса Григоровича Шевченка, сьогодні важко переоцінити. Його твори досі не втратили актуальність, а деякі елементи з їхньої сюжетної лінії ми можемо спостерігати і в сучасній Україні.





Немає коментарів:

Дописати коментар