понеділок, 22 січня 2018 р.

«Літопис буремних літ»



           Історія будь-якого народу містить періоди і дати, які є вирішальними та  доленосними в його житті. І двадцяте століття не виняток. Воно залишило нам у спадок події минулого, які, віддаляючись, не втрачають своєї значущості та актуальності, потребуючи осмислення сконцентрованого в них історичного досвіду. До таких подій належить день ухвали Акту Злуки УНР і ЗУНР. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом – Днем Соборності України.
До Дня Соборності України працівники Широківської районної бібліотеки підготували усний журнал «Літопис буремних літ». Сторінки журналу знайомили присутню на заході молодь з історією довговічної боротьби українського народу за об`єднання всіх українських земель в одну незалежну, самостійну державу. Тривогою за відсутність єдності на рідних землях буквально переповнені давньоруські оповіді, повчання та літописи. «Пощо ми губимо Руськую землю», – закликали староруські князі на з'їзді в Любечі ще дев'ять віків тому. І тільки Перша Світова війна, яка обернулася шеренгою державних переворотів, створила якісно нові можливості для відновлення української державності та реалізації соборницьких прагнень українців. Під час заходу звучали уривки з історичних творів, спогади тих, хто в найбільш знаменний для України час був свідком укладання Акту Злуки, цитати з доповідей політичних діячів того періоду. Увазі присутніх було запропоновано також огляд літератури «Шлях України до воз′єднання» матеріалів тематичної виставки «Українська державність – шляхи становлення».
Один із творців Акту Злуки, державний секретар ЗУНР Лонгин Цегельський у 1919 році так говорив про день 22 січня: «Це така дата, що її виучувати будуть напам'ять українські діти грядущих поколінь…». Його слова справді стали пророчими. Відзначення річниці Злуки є ще однією нагодою для об'єднання всього суспільства навколо стрижневої ідеї творення – державності.  

  

Немає коментарів:

Дописати коментар