понеділок, 29 січня 2018 р.

«На віки молоді герої Крут»



«На станції, що має назву Крути,
Серед зими троянд буяє цвіт…
Ніколи Україні не забути         
Цих юних душ нескорений політ.»
          Ці рядки присвячені подвигу української молоді – студентам і гімназистам, які 29 січня 1918 року прийняли нерівний бій з більшовицькою навалою біля станції Крути. До 100-річчя цієї битви, яка не мала вирішального значення в перебігу військових дій періоду української революції 1917-1921 років, але набула особливого значення у свідомості багатьох завдяки героїзму загону української молоді, що загинула біля Крут, бібліотекарі Широківської районної бібліотеки спільно з бібліотекарем МЦППВ для учнів цього навчального закладу підготували історичну годину «На віки молоді герої Крут».
На заході звучали спогади «крутівців», яким вдалося вижити в цьому нерівному бою, вірші українських поетів, присвячені героям Крут, демонстувалися унікальні світлини проводів молоді на Київському вокзалі 27 січня 1918 року та поховання крутівців на Аскольдовій могилі у березні цього ж року.
Сьогодні історичні події минулого століття викликають неабиякий інтерес серед відвідувачів бібліотеки. Для тих, хто цікавиться історією України в період революційних подій 1917-1921 років, бібліотекарі також підготували    огляд літератури «Крути… Трагедія, подвиг і пам'ять», тематичну виставку «Трагедія Крут: крізь призму минулого і сучасного», а для відвідувачів Інтернет-центру – документальний фільм «Неоціненний урок історії. Бій під Крутами».




      

Немає коментарів:

Дописати коментар