четвер, 23 березня 2017 р.

"За покликом душі"

Окрасою  Широківщини є її люди.
Одні з них, народившись тут, пов’язали з нею долю,
інші, як пташки з гнізда, розлетілися світами.
Але для всіх рідний край назавжди залишається  найдорожчим».
Олександр Козленко

Широківська земля виплекала немало своїх славних синів і дочок, багатьма з них пишається Україна. Серед них визначна кількість поетів, письменників та журналістів.
Всі ми добре знаємо та пишаємося досягненнями представників красного письменництва: Олекса Гуреїв, який у далекі 80-ті роки приїздив на зустріч з користувачами бібліотеки; Павло Прокопович Глазовий – корифей  української сатири і гумору, гордість Широківського краю, батьки якого з 70-х років проживали в нашому селищі; голова міського літературного об’єднання «Рудана» журналіст Анатолій Федорович Перетяченко та широківський журналіст Анатолій Метешко приїздили на зустріч до бібліотеки декламувати гумор П.Глазового, а журналіст і письменник  О.Пільонов так і взагалі був частим гостем районної бібліотеки; ми всі добре знаємо Григорія Джамаловича Гусейнова, у книгах якого, зокрема в антології «На землі, на рідній» т.5,  висвітлена історія Широківського краю; приїздив до нас на гостини і письменник із Межівського району Нечай Михайло Потапович з презентацією своєї книги.
Час іде, спливають роки, і на поетичному небосхилі зявляються нові зірочки, подекуди не знані за межами нашого району чи області, але дуже рідні і близькі по духу нам – широчанам. Такі «зірочки» 21 березня у День поезії зібралися в читальній залі районної бібліотеки на перше своє засідання у рамках роботи новоствореного краєзнавчого клубу «За покликом душі». Це – Пономаренко Олександр Олексійович, Чебаненко Тетяна Федорівна, Гомела Оксана Борисівна, Сосєдка Олександр Дмитрович, Іванюшина Лариса Константинівна, Курило Валентина Іванівна, Гончаренко Ірина Олександрівна, Книга Володимир Володимирович, Сусідка Віталій Миколайович. Всі вони – гордість і надія нашого краю, майстри літературного слова. У кожного з них свій «поклик душі». Дехто пише поезію і активно друкується, чиїсь рими тихенько лежать в одному з ящичків письмового столу, а є й такі, що вірші свої  кладуть на ноти і створюють чудові пісні, або ж ті, хто приділяє велику увагу вивченню історії та навколишнього середовища краю – краєзнавці й публіцисти. Та всіх їх обєднує одна любов – любов до слова і до рідного краю.
Творчість кожного з присутніх заслуговує на увагу та визнання. Які епітети, метафори та порівняння лунали цього дня в стінах нашої книгозбірні! Які життєві історії були передані поетичними рядками! Яка різноманітна палітра тем милувала та чарувала всіх присутніх! В творчому арсеналі кожного з запрошених майстрів слова вірші і про кохання, і про природу, і про власний всесвіт та власні відчуття. Тут присутня і громадянська, і божественна тематика, і морально-етичне, і патріотичне виховання.
Цікавим доповненням заходу став дует Лариси Іванюшиної та Віталія Сусідка. Акапельно вони виконали нову пісню на вірші Лариси Константинівни «Чернобильские дети». А ще Віталій цього дня своїм виступом розпочав районний марафон конкурсу читців-декламаторів «Читаємо разом поетів Дніпропетровщини», що проходить в рамках регіонального проекту бібліотек Дніпропетровщини 2017 року «Читаємо разом» – «Улюблені поети Придніпров’я». У його виконанні прозвучали твори нашого славетного земляка Олександра Пільонова.

А далі за чашкою запашного часу з піднесеним настроєм запрошені спілкувалися між собою, ділилися своїми планами на майбутнє та обговорювали питання дружньої творчої співпраці.  










Немає коментарів:

Дописати коментар