вівторок, 22 жовтня 2019 р.

«На крутих перехрестях долі»


«Завжди терновий вінець буде кращий,
ніж царська корона»
Леся Українка
      Скільки часу необхідно для формування особистості? Життя одних триває довго, проте сам цей факт не гарантує вагомості багатолітнього надбання. Інші – згорають швидко, як зорі, що зриваються із небосхилу, але надовго залишають видимий слід.
     Видимий слід в історії української літератури залишили Михайло Драй-Хмара та Остап Вишня. До 130-річчя від дня народження цих талановитих літераторів бібліотекарі Широківської публічної бібліотеки для учнів філії МЦППВ підготували літературний альманах «На крутих перехрестях долі».
     Михайло Драй-Хмара – поет, успішний вчений та літературознавець, перекладач. Він читав лекції у вищих навчальних закладах, а його твори друкувалися у всіх республіканських виданнях. Остап Вишня – поет-гуморист, талант якого розквітав з неймовірною швидкістю: у 20-х роках його могутній сміх заволодів серцями мільйонів читачів. Обидва літератора народилися у мальовничому полтавському краї. Обоє за свої твори, які були «не угодні» керівництву, у 30-х роках потрапили до таборів, тільки Драй-Хмару  розстріляли, а Остап Вишня випадково лишився живим (до розстрілу засуджений був Остап Вишня, а по документах він проходив як Павло Михайлович Губенко).
     Під час заходу звучали зворушливі вірші Михайла Драй-Хмари та усмішки і фейлетони Остапа Вишні, спогади друзів, уривки з листів рідним із далекого Сибіру, в яких розкривається весь трагізм тих часів. В кінці заходу учні переглянули збірки творів Остапа Вишні і Михайла Драй-Хмари та ознайомилися з іншою літературою про цих видатних майстрів пера.




Немає коментарів:

Дописати коментар