вівторок, 24 вересня 2019 р.

«Партизанська слава Широківщини»


Людям старшого покоління на все життя запам’яталася неділя 22 червня 1941 року: радіо передало звістку про віроломний напад нацистських полчищ на нашу Батьківщину. В цей день літаки з фашистською свастикою на крилах скидали бомби на мирні українські міста.
14 серпня окупанти з’явилися на території Широківського району. Але народ не міг терпіти знущань і гніту окупантів. Тому люди почали згуртовуватися для боротьби з нацистами.
Офіційною датою створення Широківсько-Володимирівського партизанського з’єднання вважається грудень 1942 року, але розрізнено партизанські загони почали діяти у цій місцевості вже з вересня 1941 року. Командиром об’єднаного загону  та  начальником штабу обрали вчителя Інгулецької школи фабрично-заводського навчання Георгія Максимовича Седнєва.
Про діяльність загону на території Володимирівського, Казанківського та Широківського районів розповідали сьогодні бібліотекар по краєзнавству Світлана Курочка та бібліотекар Широківської філії МЦППВ Вероніка Осіюк учням філії під час години мужності «Партизанська слава Широківщини». Згадували також про активних учасників підпілля – наших земляків, про їхні героїчні подвиги у боротьбі з нацистською навалою та про дітей-героїв.
29 лютого 1944 року всю територію Широківського району радянські війська при активній допомозі партизан звільнили нарешті від ворога. Багато народних месників вступили до лав Радянської Армії,  інші залишились відбудовувати народне господарство. Сьогодні ми згадуємо та віддаємо шану всім тим, хто і на передовій, і в тилу боровся за мирне небо над Україною, хто своїми подвигами наближав таку жадану перемогу, хто зустрів її зі сльозами на очах і кому не вдалося дожити до тієї переможної миті.
На завершення заходу молоді було презентовано краєзнавчі матеріали, що висвітлюють перебіг викладених подій в роки Другої світової війни.





Немає коментарів:

Дописати коментар