пʼятниця, 21 червня 2019 р.

«Поезія війни»


Все починалося з грому небесного,
Такого жорстокого, такого нечесного.
Із ненависного, злісного грому,
Який на світанку вигнав із дому…
22 червня 78 років тому на столицю України та інші міста були скинуті перші бомби і для нас – українців – розпочалася Друга Світова війна.
Війна… Всього п’ять букв, але скільки горя і сліз несе це слово в собі…
В червні ми вкотре повертаємося думками до років, пережитих нашим народом у страшні дні початку війни, схиляємо голови біля пам’ятників і обелісків, перед учасниками та свідками тих подій, які ще живуть поряд з нами. Згадуємо тих, хто наближав таку бажану перемогу, здобував для прийдешніх поколінь мирне небо над головами.
А сьогодні в Широківській публічній бібліотеці напередодні Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні ми згадували ще й тих, чиєю могутньою зброєю були полум’яні слова, що виходили з-під письменницького пера. Адже 1941 року, майже, пів тисячі літераторів стали до лав діючої армії. І їх голоси лунали на всіх шляхах і роздоріжжях війни. Робота в редакціях газет, виїзди до військових частин і на передній край на фронтах, участь у підпільній боротьбі на території, захопленій окупантами, рейдах партизанських загонів – уже цей, далеко не повний, перелік дає уявлення про масштаб і розмах письменницької участі у війні. А ще… В той час, коли мовчали гармати починала говорити поезія. Саме поетичні твори молодих, подекуди незнаних широкому загалу, поетів-фронтовиків – Андрія М’ястківського, Олександра Підсухи, Василя Швеця, Ярослава Шпорти, Платона Воронька та багатьох інших – мали змогу пізнати учасники літературно-поетичної години «Поезія війни». До заходу долучилися також і представники молодого покоління – юні користувачі дитячої бібліотеки. Адже колись, одразу по війні, у визволених селах вогонь бережно несли від хати  до хати, щоб зігрітися самим і зігріти інших. Отак і вогонь пам’яті іде від покоління до покоління – в майбутнє.
По завершенню літературно-поетичної години присутнім презентували книжкову виставку «Тихі зорі вічної пам’яті» та запросили ознайомитися з матеріалами, представленими на ній.
В Інтернет-центрі публічної бібліотеки цього дня для молоді демонструвався художній фільм режисера В.Шалигіна «Далекий постріл», а в дитячій бібліотеці оформлено та презентовано книжкову виставку «Над пам’яттю роки не владні».









Немає коментарів:

Дописати коментар