середа, 22 травня 2019 р.

«Історія в особах: Симон Петлюра»


«В українську державність ми віруємо, українську державність ми сповідуємо, в її неминучості ми переконані. Для нас вона є до певної міри живою реальністю, бо ідею її ми носимо в серці, бо її духом, потребами овіяне все наше життя» – ці слова Симона Петлюри найяскравіше характеризують його як особистість, про яку суперечки не вщухають протягом багатьох десятиліть.
До 140-річчя з дня народження цієї історичної постаті, з ім`ям якої уособлюються визвольні змагання 1917-1920 років, бібліотекарі Широківської публічної бібліотеки підготували політичний портрет «Історія в особах: Симон Петлюра».
Голова Директорії УНР, головний отаман армії УНР Петлюра є складовою частиною українського національного міфу завдяки надзвичайно твердій і послідовній політиці відстоювання національної державності. У новій українській історії він став символом боротьби за волю й незалежність України. Не останню роль у міфологізації С.Петлюри відіграла і його трагічна  смерть на одній з вулиць Парижа у травні 1926 року.
У 1991 р. справа, за яку боровся і поклав життя Симон Петлюра, стала реальністю. Україна здобула незалежність. Збулися його пророчі слова: «В урочистих актах законодавчих, у війні за волю та повстаннях міцно виявляв наш народ свою волю непохитно жити незалежним державним життям. Нехай вона буде довга і уперта, нехай вона бере нові і нові жертви, але Україна незалежна – хоче чи не хоче того Європа – таки буде».
Про Симона Петлюру, як політика і як людину, написано багато статей, видано чимало книг. З  деякими присутні мали можливість ознайомитися під час огляду літератури «Людина – легенда» та переглядаючи матеріали виставки-досьє «Головний отаман війська УНР».


Немає коментарів:

Дописати коментар