вівторок, 21 травня 2019 р.

"Твої люди, Широківщино"


Живопис викликає абсолютно особливі емоції. Він переносить нас у світ почуттів подібно доброму чарівникові, захоплює і підіймає нас на своїх крилах вгору. Насолоджуючись цією красою, по-новому сприймаєш видимий світ. Це і є магія великого мистецтва, а роль чарівника, який допоміг побачити цей прекрасний світ, взяв на себе життєрадісний мандрівник, закоханий у природу фотограф, талановитий художник Анатолій Дмитрович Сікорський.
Широківська публічна бібліотека продовжує роботу за проектом «Твої люди, Широківщино» і сьогодні всі бажаючі мали змогу відкрити дверцята в світ творчості та майстерності під час зустрічі з місцевим художником «Мистецтво душі моєї». На захід завітали рідні та друзі Анатолія Сікорського, його колеги по творчому цеху, шанувальники мистецького таланту, поціновувачі прекрасного.
Творчим людям необхідні такі якості, як: талант, терпіння, уява, художній смак, любов до природи, майстерність. Саме вони допомагають стати справжнім творцем, майстром своєї справи, і саме вони присутні у Анатолія Дмитровича.
Проте, як і в кожного з нас, у дитинстві у нього були зовсім інші плани – він мріяв стати геологом. Та згодом Анатолій дійшов думки, що то не його справа життя. Натомість він зрозумів, що найбільше полюбляє природу і мандри. Тому з другої спроби підкорив Львівський лісотехнічний інститут, який успішно закінчив у 1980 році. Того ж року з Жовтих Вод переїхав до Широкого за призначенням на посаду лісничого Широківського лісництва. І перше захоплення нашого гостя – це продовження його професійної діяльності лісника. У це важко повірити, але на невеликій присадибній ділянці родини Сікорських росте понад 100 таксонів (біологічних одиниць видів та сортів рослин).
Друге захоплення Анатолія Дмитровича – це подорожі. Немає такого куточка в Україні, де б він не побував. І дуже часто ці мандрівки відбуваються на велосипеді. Про них нагадують своєрідні звіти – численні папки з фотографіями. На світлинах зафіксовані краєвиди тих місць і міст, де Сікорському випало побувати. До речі, фотографування – це ще одне із захоплень нашого гостя, і сьогодні всі присутні мали змогу переглянути ще й фотовиставку його робіт.
Ну і звичайно – живопис. Малював Анатолій з дитинства. Його карикатури в армійських стіннівках та малюнки в студентській пресі дуже подобалися товаришам по службі, студентам і викладачам. Спочатку малював олівцем, і лише в 1995 році почав писати картини масляними фарбами.
Пейзажі – улюблений жанр Сікорського. Дві його живописні роботи представлені в місцевому народному історико-краєзнавчому музеї, а від сьогодні і до кінця червня персональна виставка робіт художника буде діяти в нашій книгозбірні. Тож, запрошуємо усіх бажаючих завітати до бібліотеки (читальна зала, другий поверх) і ознайомитися з роботами митця.
Сам себе  Анатолій Дмитрович справжнім художником не вважає, бо ще не пробував писати портрети та натюрморти. А свій талант називає просто – «еволюцією». Надзвичайно талановита і дуже скромна людина наш сьогоднішній гість, а тому більше розповісти про нього взялися його друзі – художник Микола Васильович Добровольський та поет Микола Васильович Олексієнко. Останній свого часу присвятив Анатолію Дмитровичу вірш «Лісник», надрукований у збірці «І ліс, і поле, і річка, і море». А наш місцевий краєзнавець Олександр Козленко у 2017 році надіслав до Всеукраїнського журналу «Лісовий вісник» статтю про широківського лісника. Таким чином вся Україна знайома з Анатолієм Дмитровичем та його захопленнями.
Сьогодні в бібліотеці відбулася прекрасна зустріч, на завершення якої, вже традиційно, Микола Добровольський виконав декілька пісень під гітару, а всі присутні ще раз пересвідчилися, що наша широківська земля повниться талантами.















Немає коментарів:

Дописати коментар