четвер, 27 вересня 2018 р.

Літературний фестиваль українських національних страв


«Всеукраїнський день бібліотек – новий формат!». Під таким гаслом ось уже декілька років поспіль відзначають працівники Широківської книгозбірні своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек. А ще бібліотечні берегиньки працюють під девізом «З громадою і для громади!». І саме для громади підготували цього року грандіозний фейєричний Літературний фестиваль українських національних страв. Фестиваль мав на меті поєднати книгу – основу бібліотечного життя – і українські страви – символ гостинності, добросердечності, національної єдності українського народу. Скажете: «Як можна поєднати непоєднуване?». А виявляється, що можна! І бібліотекарям це вдалося!
26 вересня на площі біля приміщення книгозбірні було гамірно. Тут зібралися мешканці з усіх куточків Широківської ОТГ та ще й гостей нашої громади з’їхалося без ліку. Завітали на фестиваль також і голова Широківської селищної ради Олександр Кокул та голова Широківської районної ради Євген Ситниченко.
В очікуванні театралізованого дійства присутні розійшлися по локаціям, де були представлені роботи самобутніх майстрів: Володимира Бикова, Ірини Рожко, Павла Коломойця, Тетяни Осипенко, вихованців вчителя трудового навчання Широківської школи №1 Степана Смолярчука, вихованців гуртка «Гончарне мистецтво» під керівництвом викладача Надії Григор’євої. Родзинкою «Містечка майстрів» став показовий майстер-клас від учнів філії МЦППВ в техніці карвінгу та естетичної обробки овочів і фруктів, святкової подачі страв. Яких тільки красот не навигадувала талановита молодь! Фруктово-овочеві композиції змінювалися композиціями різних смаколиків, виробів з тіста, прикрас для салатів та нарізок.
Аж ось зазвучали позивні. Ведучі літературного фестивалю запросили присутніх на зустріч з героями творів Тараса Шевченка, Панаса Мирного, Івана Котляревського, Івана Нечуй-Левицького, Михайла Коцюбинського та інших. Разом з Енеєм, Чіпкою та Грицьком, Кайдашихою та Довбишкою, Мотрею з Остапом та Оришкою гості «смакували» рибними, м’ясними, хлібними стравами. Адже, наш працьовитий і гостинний народ здавна славився хлібосольством. Усе смачно, ситно, а головне – корисно та невибагливо. Борщі та пампушки, паляниці й галушки, вареники й ковбаси, печеня й напої з фруктів і меду, м’ясні страви: українські битки, шпигована часником і салом буженина, тушкована з капустою і салом свинина, крученики, завиванці, фарширована птиця, голубці, холодець; рибні: карасі в сметані, щука тушкована з хріном, рибні крученики, юшка, короп, фарширований грибами і гречаною кашею… Усього одразу й не перелічити!
Кажуть, що їжа ліпше сприймається, якщо людина споживає її в сімейному колі, у доброму товаристві, з приємним настроєм. А його цього дня забезпечували усім присутнім артисти Галя і Стецько, а також вихованці Широківської мистецької школи та Широківського будинку культури. І лунали над селищем гумор і сміх, веселі пісні та запальна танцювальна музика.
Вдосталь наговорившись про страви української національної кухні настав час їх смакувати. Ведучі запросили всіх присутніх відвідати «Бібліотечну світлицю», яка вражала хлібосольним розмаїттям. Тут тобі й шанці, і балабушки, вергуни та зрази, книші та крученики, млинці з оладками, пампушки з пундиками, слостьони та багато інших смаколиків, які приготували бібліотечні господиньки, намагаючись відтворити колорит минулих епох. А до цих смаколиків додавався смачний узвар та запашний трав’яний чай.
В рамках фестивалю було також проведено безліч різноманітних конкурсів та вікторин, майстер-класів, презентацій виставок ужитково-прикладного мистецтва та жартівливих розіграшів.
Свято вдалося на славу!





















Немає коментарів:

Дописати коментар