четвер, 26 квітня 2018 р.

Працює «Biblio-Art майстерня»



      Вже другий рік поспіль на базі Широківської публічної бібліотеки працює клуб «Biblio-Art майстерня», який завоював велику популярність не тільки серед жителів селища Широке, а й усієї Широківської громади. На чергове засідання – арсенал творчих ідей «Для творчості немає меж» – цього разу завітали бібліотекарі Широківської громади.
         Через декілька днів ми будемо відзначати День Перемоги та День пам’яті і примирення. Емблемою цього скорботного свята є червоні маки, тому рада клубу вирішила презентувати присутнім майстер-клас з виготовлення червоного маку, який провела активний член клубу Наталія Січиокно.
Учасники заходу не тільки виготовили власноруч квітку, а й ознайомилися з історією становлення цього символу, ідея якого належить Моїні Майкл – викладачці Університету Джорджії у Сполучених Штатах, яка займалася фінансовою підтримкою недієздатних ветеранів Першої світової війни. Для того, щоб зібрати необхідні кошти, вона запропонувала продавати штучні маки із шовку. Після Першої світової війни маки стали вважати символом пам'яті, кров'ю солдатів загиблих на полі бою.
Хоча цю символіку Україна перейнял лиш декілька років тому, але червоні квіти маку спрадавна слугували українським оберегом, могутнім талісманом українського роду. Цвіт маку долучали у вінок дівчата, у чиїх родинах був хтось загиблий, адже, за народними віруваннями мак – це символ пам’яті й печалі. В Україні здавна кажуть: маки цвітуть там, де була пролита козацька кров. Його оспівували в піснях та легендах, з однією з яких і ознайомилися присутні під час майстер-класу.
Сьогодні ж червоний мак символізує не тільки спомин за жертвами Першої та Другої світових війн, а й за жертвами усіх військових та цивільних збройних конфліктів у світі.








Немає коментарів:

Дописати коментар