четвер, 26 жовтня 2017 р.

"Широківщина бібліотечна". Про бібліотеки Широківського району і не тільки...



«Щоб побувати в загадкових і незвичних місцях, зовсім не обов’язково відправлятися у далекі краї. Всього за 176 км від обласного центру, на відстані 18 км від міста Кривого Рогу, 12 км від найближчої залізничної станції на березі річки Інгулець  розкинулося мальовниче селище Широке.
Важко знайти на Дніпропетровщині район наскільки цікавий, наскільки і недооцінений туристами як Широківщина. Саме тут можна відчути справжність первинної природної краси; поринути в Катеринівську епоху, славну і загадкову добу козацтва; відчути теплий подих таврійських степів і замилуватися неповторною флорою та фауною цього краю».
Такими словами розпочалося чергове засідання членів клубу «Горлиця», що діє при Дачнівській сільській бібліотеці, під час якого присутні здійснили краєзнавчо-пізнавальну подорож «Мій рідний край – земля моєї долі». «Горлівчани» полинули в історію заснування краю, довідалися чимало цікавих легенд, зокрема про Дійонову криницю та Поле Близнюків, про Покровську церкву та криницю біля неї, в якій козаки святили свою зброю, та козака з шістьма пальцями на руках, що заснував село Шестірня, про козацький скарб, що схований в білій горі на березі річки; дізналися про зимівник Сіромашне, а згодом село Миколаївка, що виникло на цих землях; про найрізноманітніші кургани, що розкинулися в степах за Широким; про унікальне шестірнянське козацьке кладовище, де збереглося багато оригінальних кам’яних хрестів; про перлину Широківщини та південної України – Кобильну Балку, де колись проживали незвичайні дикі коні – тарпани.
За чашкою запашного чаю присутні уважно вслухалися в розповіді ведучих заходу, активно обговорювали та доповнювали почуту інформацію, згадуючи розповіді старожилів, захоплювалися багатющою історією та неповторною красою своєї малої Батьківщини. 


   

Немає коментарів:

Дописати коментар