пʼятниця, 10 лютого 2017 р.

«Пройшла війна стежками долі»

Друга Світова війна торкнулася кожної української сім’ї. Вона в одну мить змінила життя мільйонів людей, перекреслила їх мрії, забрала юність, щасливе дитинство. Воювали всі – від малого до великого. На захист нашої країни піднявся весь народ, поруч з іншими воювали і наші односельці.
73 роки тому на Широківську землю прийшов мир. Від нацистських  загарбників  в лютому 1944 року звільнено в районі перше село – це Олександрівка. Вже 7-9 лютого жителі села відчули подих Перемоги.
З кожним роком все далі відходять в історію роки війни. Завдання Олександрівської сільської бібліотеки не дати забути підростаючому поколінню про ті історичні події, які багато в чому змінили не лише життя українського народу, але й розвиток нашої держави в цілому. Щорічно спільно з педагогами, учнями Олександрівської школи та громадою відзначаємо визволення села.
В цьому році до річниці з дня визволення Олександрівки від нацистських загарбників бібліотекою заплановано проведення циклу заходів під назвою «Пройшла війна стежками долі», в рамках якого 6 лютого відбулася презентація книжкової виставки «Одна на всіх Велика Перемога». На виставці, поруч з літературою воєнної тематики, розміщені також фотографії та документи з домашніх архівів наших ветеранів-земляків.
А 8 лютого для учасників клубу «Пошук», що вже тривалий час діє при книгозбірні, відбувся творчий конкурс «Пишаюся тобою, дідусю». Під час заходу згадали про земляків, які брали участь у цій страшній війні, говорили про роки окупації та період звільнення. Крім цього учасники клубу підготували цікаві розповіді про своїх предків. Кожний із них приніс історичний документ, фотографію із сімейного альбому, на основі яких, а також базуючись на розповідях  і переказах очевидців, і були побудовані виступи. Як добре, що пам'ять про своїх рідних та близьких зберігається в цих простих, але дорогих серцю фотознімках.
Все менше серед нас ветеранів і тих, хто пережив ту страшну війну. Ми кожного року з вдячністю згадуємо всіх, хто віддав життя заради нас. Хочеться зібрати всі квіти землі і покласти їх до ніг живих ветеранів, дякуючи за той подвиг, який дав надію на мирне життя.
Цікавою стала розповідь активного читача бібліотеки Вагнера Володимира про свого родича – ветерана війни Кухтина Дмитра Миколайовича, який був розвідником 195-ї Новомосковської Червонопрапорної стрілецької дивізії. Його спогади часто вертають у роки війни, він згадує про своїх ровесників – олександрівців, які полягли під час боїв за Кривий Ріг (тільки 11 хлопців з однієї вулиці поклали там свої голови). Тож, шановному Дмитру Миколайовичу від усіх присутніх побажали здоров’я та ще довгих років життя.
Також учасники заходу побували у краєзнавчому музеї, де є відділ бойової слави, створений за ініціативи місцевих жителів. Всі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять земляків, що загинули під час Другої Світової війни і запалили свічку пам’яті.

Завершилася зустріч флешмобом «Голуб миру у наші оселі».  Юнаки та дівчата взялися за руки, утворивши живий ланцюжок, центром якого став виготовлений з паперу голуб. Нехай же білим голубом лине у вись глибока сердечна вдячність тим, хто своїм безсмертям подарував життя прийдешнім поколінням! Вічна пам'ять і безмежна вдячність нашим визволителям!






Немає коментарів:

Дописати коментар