пʼятниця, 20 січня 2017 р.

Святки завітали і до нашої хатки

Раз в крещенский вечерок
Девушки гадали:
За ворота башмачок,
Сняв с ноги, бросали;
Снег пололи; под окном
Слушали; кормили
Счетным курицу зерном;
Ярый воск топили;
В чашу с чистою водой
Клали перстень золотой,
Серьги изумрудны…
 
Хто хоча б раз у житті не чув ці рядки із вірша Р.Жуковського «Світлана»? І хто хоча б один раз у житті не ворожив на Святки?    
Тож напередодні свята Водохреща в Новокурській сільській бібліотеці зібралися члени клубу «Підліток» на бібліотечні посиденьки «Святки завітали і до нашої хатки», щоб згадати старовинні способи ворожіння і поринути в світ чарівної магії. Цим заходом було завершено цикл зимових новорічних і різдвяних свят, що проходили у книгозбірні з початку грудня 2016 року.
Запрошені на захід принесли з собою до бібліотеки не тільки позитивний настрій, але й яскраве дійство із колядками та щедрівками, піснями й танцями, яке супроводжувалося святковим дитячим галасом.
Далі мова пішла про свята новорічно-різдвяного циклу: Андрія, Варвари, Сави, Миколая, Новий рік, Різдво, Старий Новий рік, Меланію, Василя та, власне, Водохреща, яке названо на честь хрещення Ісуса Христа у річці Йордан.
А потім занурилися в світ старовинних забав, звичаїв та традицій. Завідувач бібліотекою підготувала для дітлахів різноманітні ігри, розваги, а для бажаючих дізнатися що їх чекає у новому році, було організовано куточок для гадання з усіма необхідними для цього атрибутами. Ворожили різними способами, задавали самі найпотаємніші питання. Кожен з присутніх мав бажання дізнатися про свою долю, про майбутнє і вірив, що наступний рік принесе тільки хороше, добре у їхнє життя.
Час сплинув  непомітно. Ігри та веселощі вичерпалися, а спілкування учасників заходу продовжилося за чашкою запашного чаю з солодощами.










Немає коментарів:

Дописати коментар