четвер, 28 травня 2015 р.

Бібліотека - центр громади

27 травня на базі Зеленобалківської сільської бібліотеки для завідуючих сільськими бібліотеками району відбувся виїзний семінар-практикум «Публічні бібліотеки в соціальному просторі: від інформаційного закладу до центру розвитку місцевої громади».
Біля приміщення книгозбірні бібліотечних працівників зустрічали голова сільської ради Любов Степанівна Кобзар, завідуюча бібліотекою Лариса Володимирівна Жук, учасники місцевої самодіяльності, партнери бібліотечної установи – учнівський та вчительський колективи Зеленобалківської СЗШ, громада села.
Пісенним флеш-мобом розпочався захід. А далі Лариса Володимирівна запросила всіх до своєї світлиці. Так як захід проходив напередодні Зелених свят, відповідно бібліотека була прикрашена в традиційному святковому українському стилі: пахощі від лугових трав та квітів викликали у присутніх неповторні відчуття, налаштовували на святковий настрій, сприяли єднанню людини з природою.
Відкриваючи захід з підвищення професійної компетенції бібліотечних працівників району, з вітальним словом перед присутніми виступили голова сільської ради Любов Степанівна Кобзар та директор РКЗ «Широківська районна бібліотека» Лілія Володимирівна Бондарчук. Завідуюча бібліотекою спільно зі своїми партнерами – сільським клубом та школою – підготували для гостей показовий масовий захід – етнографічну мандрівку «Кольори весняних свят», яка захопила присутніх справжнім святковим дійством. Під час заходу присутні разом з артистами зустрічали Весну та птахів, знайомилися з обрядовими дійствами, які проходять навесні – прохання гарного врожаю, замовляння бджіл, прикрашання української хати, водіння хороводів – та традиційними святковими іграми; слухали вірші та пісні, поринали у світ танцю.
На захід в ролі «бабусі-травниці» було запрошено колишню завідуючу Зеленобалківською СБ, ветерана бібліотечної справи Марію Марківну Шкурко, яка поділилася з присутніми своїми багатими знаннями про лікарські трави краю, навчила, коли їх треба збирати і що ними лікувати. Після чого всі присутні здійснили краєзнавчий еко-квест «Назустріч природі та рідному краю». У супроводі мешканців села бібліотекарі відправилися в екскурсію по с. Зелена Балка на пошуки лікарських трав. Під час еко-квесту гостей чекали все нові й нові сюрпризи та несподіванки. Спершу треба було знайти ту місцинку, де ростуть потрібні трави та квіти, потім – створити «лікарські трав’яні набори» від різних хвороб, далі – набрати води з імпровізованої кринички, щоб полити ті рослинки, які ще залишилися рости, а ще – відшукати захований скарб… Таким «скарбом» для присутніх стала бібліотечна фіто-вітальня, де бібліотекарі мали змогу перепочити, поділитися своїми враженнями від побаченого та почутого, розповісти про свій досвід «перетворення» сільської книгозбірні на центр місцевої громади, посмакувати холодними трав’яними чаями.
На згадку про свій візит до Зеленобалківської бібліотеки бібліотекарі намалювали «Карту дружби» та подарували Ларисі Володимирівні «повітряні побажання» – повітряні кульки з побажаннями, які були  випущені  в небо: адже, як відомо, всі наші мрії та бажання збуваються саме на небесах!












Немає коментарів:

Дописати коментар