середа, 28 вересня 2022 р.

«Бабин Яр»

Бабин Яр одне з всесвітньо відомих місць трагедій, які стали символом Голокосту, урочище на північно-західній околиці Києва. За два дні 29 та 30 вересня 1941-го року, по офіційним історичними свідченням, там розстріляли майже 34 тисячі євреїв. З інших джерел лише за 5 днів нацисти розстріляли там майже 150 тисяч українських євреїв. Це були не лише жителі Києва, а і біженці з окупованих українських регіонів, що прибули до міста у надії на порятунок.

Масові розстріли у Бабиному Яру та розташованому поруч із ним Сирецькому концтаборі проводилися і пізніше, аж до звільнення Києва від окупації. Цей злочин тривав майже 103 тижні щовівторка і щоп’ятниці, як годинник. Під час німецької окупації Києва у 1941-1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів німецькими окупантами за етнічною ознакою – євреїв та циган, мирного населення і радянських військовополонених, а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів, заручників, психічно хворих, порушників комендантської години та тих, хто чимось не догодив владі «вищої раси», яка будувала свій «арійський мир».

До 81-ї річниці з дня трагедії в Бабиному Яру Широківська публічна бібліотека презентує громаді книгу Анатолія Кузнецова «Бабин Яр». Це – документальний роман, заснований на спогадах дитинства самого автора.

Бажаючих детальніше ознайомитися з книгою, запрошуємо до бібліотеки.



 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар