четвер, 27 лютого 2020 р.

Наїлися, напилися і додому розійшлися


Масляна, Сирний тиждень, Млинниця, Ма́сниця, Сиропу́стниця, Колодій… Як тільки не називають це давньослов’янське свято, яке  відзначається протягом тижня перед Великим постом. На масляному тижні працівники Широківської публічної бібліотеки запросили учнів філії МЦППВ на театралізоване дійство «Млинцеве царство».
Бібліотекарі знайомили присутніх з історією свята та традиціями святкування Масляної, як в Україні, так і в інших країнах, де кожен день має свої звичаї і свою назву. Понеділок — зустріч масляної. Вівторок — загравання… П’ятниця – тещині вечірки. Субота — посиденьки зовиці… А ще бібліотекарі підготували різноманітні конкурси та ігри: хто зав`яже  більше хусточок; хто швидше зробить намисто із бубликів; хто найбільше знає приказок та прикмет про Масляну… Кожен учасник, а участь приймали всі присутні, адже конкурси були і для глядачів, отримував смачний золотистий млинець.
Головною прикметою свята, як вважали наші предки, є – якщо на Масляну не повеселишся як слід, весь рік будеш сумувати. Тож у веселій дружній атмосфері з ворожінням на млинцях та їх поїданням із медом, джемом та варенням і фотографуванням на пам'ять біля виставки-експозиції «Масляну гуляєм, весну зустрічаєм» завершилася Масляна у бібліотеці.












Немає коментарів:

Дописати коментар