вівторок, 22 січня 2019 р.

«Соборність України: від ідеї до сьогодення»


       22 січня 1919 року… Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом – Днем Соборності України. В Універсалі Директорії УНР наголошувалося: «Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».
До 100-річчя проголошення Акту Злуки працівники Широківської публічної бібліотеки спільно з бібліотекарем філії МЦППВ підготували історичний круїз «Соборність України: від ідеї до сьогодення». Учні разом з бібліотекарями мандрували найвизначнішими датами та подіями утвердження державності на українських землях, адже ідея Соборності генетично закладена в українцях з давніх давен. Протягом віків практичним втіленням ідеї соборності займались багато славних мужів: Володимир Великий, Ярослав Мудрий, Володимир Мономах, Данило Галицький, Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик та ін.
З ХVIIІ і до початку ХХ століть Соборність стає одним з наріжних каменів ідеологічних декларацій, програм та маніфестів новостворених українських політичних партій, відображається у працях діячів «Руської трійці», Кирило-Мефодіївського товариства, таємного Братства Тарасівців, які у своєму політичному маніфесті проголосили: «…Україна була, єсть і буде завсіди окремою нацією, і як кожна нація, так і вона потребує національної волі…».
По закінченню заходу молодь ознайомилася з матеріалами виставки-експозиції «Тернистий шлях до мрії».  




Немає коментарів:

Дописати коментар