пʼятниця, 18 січня 2019 р.

«Чарівниця Поліського краю»


              «Роблю сонячні квіти тому, що людей люблю, творю на радість, на щастя людям, щоб всі народи один одного любили, щоб жили вони, як квіти по всій землі...» – так говорила про себе Марія Оксентіївна Приймаченко, майстер українського «наївного мистецтва», яка відома далеко за межами України. Її картини, в яких сільська майстриня дивовижно об`єднала малюнок і живопис, експонувалися в Парижі, Варшаві, Монреалі, Празі…
      До 110-річчя від дня народження Марії Приймаченко працівники Широківської публічної бібліотеки підготували вечір мистецтва «Чарівниця Поліського краю». Учні філії МЦППВ, які завітали на захід, знайомилися з життям  та картинами художниці, які зачаровують своєю неперевершеністю, казковістю та образністю – казкові тварини, птахи небачених образів з крилами-вишиванками, химерні квіти, які борються проти зла… Роботи Марії Оксентіївни свідчать про те, що за ними стоїть багатовікова культура українського народу, різноманітна школа народного мистецтва. Це ніби згусток емоційних вражень і від казок, і від легенд, і від самого життя.
         З мистецьким світом художниці знайомили присутніх також матеріали виставки репродукцій «Дивовижний світ Марії Приймаченко» та відео «Зроблено в Україні. Художниця М.Приймаченко», «Марія Приймаченко. Картини», які демонструвалися під час заходу.
   Сьогодні за мотивами картин М.Приймаченко мультиплікатори зняли мультфільм «Свято», переглядом якого і завершилася зустріч молоді з казковим світом майстрині.








Немає коментарів:

Дописати коментар