середа, 28 листопада 2018 р.

«Хліб… ціна йому – ЖИТТЯ»


        Пам'ять – це нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни. Багато сторінок в ній написано криваво-чорним кольором. Читаєш і подумки здригаєшся від жаху. Особливо вражають сторінки, де викарбувані слова про голод.
До 85-ї річниці голодомору 1932-1933 років працівники Широківської публічної бібліотеки спільно з бібліотекарем філії МЦППВ підготували вечір пам`яті «Хліб… ціна йому – ЖИТТЯ».      
         Голод – це не тільки смерть людини, а й духовна руїна, знищення здорової моралі, втрата ідеалів, занепад культури, рідної мови, традицій. Пекло, створене в Україні на початку 30-х років ХХ століття, не можна ні з чим порівняти  ні у  вітчизняній, ні у світовій історії. На заході звучали вірші українських поетів, як класиків, так і сучасників, про голодомор, спогади очевидців та історичні факти цієї страшної трагедії.
         Мільйони жертв за 500 днів…  Мільйони людей, які загинули у 1932-33 роках голодною смертю, не можуть безслідно розчинися у часі і просторі. Пам'ять про них має бути вічною, як реквієм.  Жертв голодомору пом`янули, за давньою українською традицією, хлібом, якого так благали мільйони українців у 30-і роки минулого століття.
         Молоді також було презентовано перегляд літератури «Голодомор 32-33 років: Дзвони пам`яті», де представлено не тільки історичні документи тих років, а й спогади очевидців цієї трагедії, зібрані із усіх областей України. Окремою сторінкою перегляду висвітлено нашу область. Адже Дніпропетровщина під час Голодомору зазнала найбільших втрат. Понад 65 тисяч її жителів померли від голоду; десятки сіл та хуторів зникли з карти регіону.  Вічна пам’ять померлим…  





    

Немає коментарів:

Дописати коментар