вівторок, 24 листопада 2015 р.

«Ти кажеш не було голодомору?
                                                                                       І не було голодного села?
                                                                                     А бачив ти в селі пусту комору,
                                                                                       З якої зерна вимели до тла?»
Віршем Дмитра Білоуса було розпочато вечір-сповідь «Блукало лихо на українській землі», проведений в читальній залі Широківської районної бібліотеки для учнів МЦППК до дня пам’яті жертв  Голодомору та Сталінських репресій.
Пам`ять – нескінченна книга, у якій записано все: і життя людини, і життя країни, і перемоги, і поразки, і радість, і горе. Дуже багато сторінок у нашу історію вписано кривавим і чорним. Особливо вражаючими є сторінки – історичні, документальні чи художні, – де смертельним шрифтом викарбовано слова: голод, голодомор.
Українські поети і прозаїки стали першими літописцями Голодомору, намагаючись осмислити цю катастрофу у слові – ще від часів, коли над правдою про Голодомор тяжів «культ мовчання». З плином часу з’являлися нові твори, нове осмислення фактів і наслідків штучного голоду. Художня правда про Голодомор почасти замінила історію. Так, Улас Самчук одним з перших звернувся до теми «голодомору» у своєму романі «Марія», а роман Василя Барки «Жовтий князь» фахівці вважають чи не найкращим і найбагатограннішим із усіх відомих творів про цю трагедію. Він не тільки наповнив роман промовистими фактами, а й  зобразив той невидимий, але присутній повсюдно страх, який опанував зморених голодом людей.
Уривки з цих та інших творів українських письменників і поетів (Є.Гуцало «Голодомор», А.Дімаров «Тридцяті», М.Руденко «Хрест», П.Тичина «Загупало у двері…», Є.Маланюк «Року Божого 1933») звучали під час заходу.

Молодь також мала змогу переглянути документальний фільм «Голодомор в Україні: свідчення очевидців» та ознайомитися з матеріалами книжкової виставки «Чорний птах гіркої пам’яті». А наприкінці заходу присутні долучилися до щорічної акції «Запали свічку», яка традиційно проходить в день вшанування пам’яті жертв Голодомору, запалили свічку та вшанували всіх загиблих хвилиною мовчання. 




Немає коментарів:

Дописати коментар